Merkillinen vuosi 2020

Ihmiset alkavat jo unohtaa miltä normaali elämä tuntui. Elämä, jossa sai liikkua, niin kuin tahtoi, tavata ihmisiä rajoituksitta ja muutenkin hoitaa asiansa niin kuin parhaaksi näkee. Tilalle on tullut milloin mitkäkin määräykset ja voimakkaat suositukset. Alueita eristetään, toimialoja suljetaan ja täytetään monenlaisia lomakkeita korvausten saamiseksi.

Parhaillaan seurataan rokotteiden hankinnan ja jakelun synnyttämää teatteria. Itse olen sitä mieltä, että Suomen poliittinen järjestelmä eri instansseineen on todettu ajoittain hitaaksi ja kömpelöksi. Kun vastuu kuuluu milloin kenellekin, se ei kuulu oikein kenellekään. Paitsi tietenkin, jos vahingossa joku asia onnistuu, silloin se kuuluu hallitukselle. Perustuslaki on kuitenkin kestänyt pahimmat kommervenkit.

Yhdysvalloissa näyttää vaihtuvan presidentti. Nykyinen ei ole ilmeisesti vielä pakannut tavaroitaan ja saattaa olla, että siirtymisessä tarvitaan apua. Senaatin enemmistö näyttää menevän sekin demokraateille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uuden presidentin on helpompi purkaa edeltäjänsä räikeimmät virheet. Analyytikot ennakoivat vimmatusti mitkä yritykset hyötyvät vallanvaihdosta ja mitkä jäävät maksumiehen rooliin. Itse uskon että kansainvälisestä politiikasta tulee vähemmän repivää ja ailahtelevaa – tämän pitäisi olla sijoittajalle hyvä asia.

Oman vuoden merkittävin projekti oli Ranskan kakkosasunnon hankinta. Vietimme asunnossa vuoden 2019 joulun vielä vuokralaisina. Heinäkuussa sovittujen kauppojen viimeinenkin paperi saatiin leimattua helmikuun ensimmäisellä viikolla. Sain avaimet oikein virallisesti käteen ja pääsin aloittamaan remontoinnin suomalaisen kirvesmiehen kanssa. Kiersimme keittiö- ja kylpyhuonefirmat, tilasimme uudet kalusteet ja valitsimme maalit. Kävimme yhdessä läpi mitä tehdään ja missä järjestyksessä.

Tämän jälkeen alkoi korona-show. Remontointi eteni luottamuksella ja WhatsApp-kuvilla. Kiitin moneen kertaan mielessäni sitä, että paikalla oli kaveri, johon saattoi luottaa ja jolla riitti rohkeus tehdä päätöksiä itsekin. Keittiö- ja kylpyhuoneyritys pisti tehtaan kiinni koronarajoitusten takia. Projektin aikataulut viivästyivät heti kättelyssä noin kolme kuukautta. Tämä ei sinänsä haitannut, sillä istuin itse jumissa Suomessa.

Juhannusaattona lastasimme auton ja lähdimme ajelemaan kohti Cannesia. Matkan aikataulu oli aika tiukka ja ajoitimme sitä niin, että olimme asunnolla ja etäyhteyden päässä jo maanantaina illalla. Asuntoon asennettu laajakaista oli kesällä jatkuvassa testauksessa, kun olimme, kuka milloinkin, etätöissä. Sinänsä oli mukava todeta, että homma toimi hyvin.

Käytännössä on aivan sama, tekeekö töitä siellä vaiko Suomessa. Vajaan viikon elimme sekasorrossa – ilman toimivaa keittiötä ja keskeneräisen kylpyhuoneen kanssa. Sitten saapuivat Italian ihmemiehet asentamaan kvartsitasot paikoilleen. Huomasimme, että hyvin suunniteltu ja mitattu on puoliksi tehty. Kolme miestä hääräsi asunnossa ja palaset napsahtelivat paikoilleen kuin legopalikat.

Ranskassa vierähti mukavasti reilut kuusi viikkoa. Seuraava reissu oli ajoitettu lokakuun puoleen väliin – tällä kertaa lentäen. Tarkoitus oli viipyä kuusi viikkoa mutta reilun kahden viikon jälkeen paikalliset rajoitukset alkoivat purra niin, että katsoimme parhaaksi lähteä takaisin, niin kauan kuin toimivia lentoyhteyksiä oli. Vantaalla suoraan koronatestiin ja ajo kotiin omalla autolla. Yöllä saimme sitten täysin odotusten mukaiset negatiiviset testitulokset kännykkään. Lyhytkin reissu auttaa kestämään tätä ankeutta paremmin.

Sen jälkeen ei ole tullut tehtyä juurikaan mitään sen kummempaa. Ikkunasta katsoessa voi yrittää arvata onko päivä vai ilta. Joskus osuu jopa oikeaan. Keittiöremontin pitäisi alkaa tammikuun viimeisellä viikolla. Saadaan taas useamman viikon sekasorto asuntoon.

Suomeen on kaivattu oikein pääministeriä myöten kuuden tunnin työpäivää. Jälkikasvua on töissä amerikkalaisen investointipankin Euroopan konttorissa. Työn sankari teki täällä kotona kolme viikkoa etätöitä. Normaali työpäivä näytti olevan 12 tuntia ja kun joku projekti oli loppusuoralla, mentiin heittäen 16 tuntiin. Viettivät etäpikkujoulut niin, että meillekin saapui kuriirilla viinien maistelusetti. Tiimi teki sitten ensin sen 12 tuntia töitä ja kuunteli sen jälkeen viinimestaria ja särpi viinejä neljä tuntia. Tiimissä oli kymmenkunta eri kansallisuutta. Luulen että heitä huvittaisi kovasti ajatus kuuden tunnin työpäivästä. Korreloikohan tuo tapa tehdä töitä yrityksen menestyksen kanssa?

Uutta vuotta vietimme kainalosauvojen teemalla. Sekä asuinkumppani että toinen vieraista oli käynyt jalkaleikkauksessa. Kerrostalon rappusia pääsee havaintojen mukaan ylös myös yhdellä jalalla hyppien. Ei vain passaa kaatua. Oli sinänsä mielenkiintoista, että kumpikin potilas oli hoitanut vaivansa yksityisellä lääkäriasemalla. Antaakohan sote-uudistus saman serviisin verorahoilla?

Pörssi antoi jännitystä ja turhautumistakin alkuvuoden. Tammikuussa meni mukavasti mutta maaliskuussa varallisuudesta olikin jo niistetty se kuuluisa miltsi. Jos väittäisin, ettei ottanut päähän, niin en puhuisi niin totta kuin osaan. Vanhoista pörssiromahduksista oppineena pidin kuitenkin sijoitusasteen normaalina. Käyrät alkoivatkin toipua kuukausi kuukaudelta, kunnes marraskuussa oli juostu laskennallinen tappio kasaan. Joulukuu oli edelleen hyvä kuukausi, joten viime vuosi meni – loppujen lopuksi – ihan mukavasti.

Kaikkien elämiseen käytettyjen kulujen jälkeen olin vielä 226 000 euroa plussalla. Joukossa on vielä suoriksi kuluiksi kirjattuja erinäisiä remontteja ja kalustonpäivitystä pitkä penni, joten tilanteeseen voi olla tyytyväinen.

Vuoden osingot olivat seuraavat:

Noteerattomat                  22 000,00 €
Citycon                  18 061,73 €
Tokmanni                    8 363,80 €
Fortum                    8 098,75 €
Lassila & Tikanoja                    7 233,50 €
YIT                    5 905,77 €
Telia                    4 127,57 €
Altia                    3 776,40 €
Kemira                    3 563,00 €
Raisio                    3 281,69 €
Harvia                    2 547,90 €
UPM                    2 434,25 €
Omega Healthcare                    2 309,92 €
Uponor                    2 132,49 €
Nokian Tyres                    1 891,55 €
Alma Media                    1 847,00 €
Aspo                    1 647,80 €
Atria                    1 569,12 €
iShares Preferred                    1 371,98 €
Tikkurila                    1 366,12 €
Oriola KD                    1 350,00 €
Tesco                    1 347,90 €
Sampo                    1 117,50 €
Kraft Heinz                    1 066,01 €
Konecranes                    1 024,32 €
Enagas                    1 010,88 €
Cloetta                       874,02 €
iShares Global Infra                       810,26 €
Wärtsilä                       804,60 €
Telefonica                       781,65 €
Glaxo Smith Kline                       617,57 €
AbbVie                       615,07 €
iShares Emerging Markets                       430,48 €
Stora Enso                       379,94 €
Relais                       213,25 €
Exel Composites                       134,10 €
Ahlström Munksjö                       130,00 €
Elekta                       110,84 €
Yhteensä                116 348,73 €

Viime vuodesta jäin jälkeen 45 785 euroa. Suurin syy oli pankkien osinkohanojen sulkeminen, tämä vaikutti 26 000 euron verran. Listaamattomissa yhtiöissä osingot jäivät viime vuodesta ja yksi yhtiö purettiin kokonaan vuonna 2020. Nokia ja Rapala jättivät osingon maksamatta ja useampi leikkasi osinkoaan. On mielenkiintoista nähdä miten pankkien osinkohanat aukeavat tänä vuonna – Ålandsbanken aloitti jo, ilmoittaen ettei noudata EKP:n ”suositusta”.

Viime vuoteen osui kaksi lunastustarjousta: Ahlström Munksjö ja Tikkurila. Varsinkin Tikkurilasta tuli niin mukava tili 66 % preemiolla, että myin osakkeet pois. Ei olisi kannattanut, nyt lunastustarjousta nostettiin 2,75 euron verran osakkeelta. Murphyn lain mukaan olisi kuitenkin käynyt niin, että jos olisin jäänyt odottamaan, olisi ollut olo kuin Pihlajalinnan omistajalla… Onnittelut niille, jotka ovat pitäneet positionsa odottaen kilpailevaa ostajaa tai parannettua tarjousta!

Loppuvuodesta ja viime viikolla olen ostanut jonkin verran lääketeollisuuden osakkeita: Pfizer, Bristol-Myers Squibb ja tanskalainen Lundbeck. En odota näistä ihmetuottoja, kunhan tasapainotan salkkua hivenen defensiivisempään suuntaan. Sinänsä näiden ennustetut osinkotuotot ovat kohtuullisen hyviä, lääketeollisuuden toimijoille.

Salkun suurimmat omistukset: Nordea, Citycon, Tokmanni, Fortum, Harvia, Lassila & Tikanoja, Rapala, Aktia, Kemira, Altia ja Raisio.

Tältä vuodelta odotan eniten rokotepiikkiä ja Rivieran aurinkoa.

Let’s be careful out there, kehoitti Hill Street Bluesin kersantti Esterhaus.

Tähän on helppo yhtyä tänäkin vuonna.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Merkillinen vuosi 2020

  1. Kiitos mainiosta blogista, niin substanssin kuin kirjoitustyylin osalta. Kaikkea hyvää vuoteen 2021 ja toivottavasti runosuoni pulppuaa blogiin jatkossakin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.