Myrskyvaroitus

Ei pörssissä vaan täällä Rivieralla. Tunnin päästä pitäisi alkaa ukkonen, jonka mukana saadaan rankkasateita joko vetenä tai rakeina. Koulut, puistot ja aukiot on suljettu puolelta päivin ja työpaikoiltakin on suositeltu palaamaan kotiin. Saa nähdä miten käy. Juuri nyt paistaa aurinko ja palmut huojuvat aivan normaalisti.

Tulee mieleen kauan sitten tehty vientidelegaation matka Washingtoniin. Kun saavuimme, niin ihmettelimme että kovin on hiljaista. Emme kuitenkaan jääneet hotelliin värjöttämään vaan kaupungille, jossa oli rapsakka 25 asteen pakkanen ja noin 20 sentin jääkerros kaduilla. Kuulimme myöhemmin, että oli julistettu kansallinen hätätila. Sen huomasimme, että baarit olivat kiinni. Yksi kellarimesta oli auki ja sen ympärillä heilui jotakin lippuja ja banderolleja. Sinne siis.

Kun silmälaseista lähti huurre, huomasin, että kovin on tummaa väkeä ja meitä katseltiin uteliaina. Yksi toveri tulikin kysymään, että olemmeko pitkään olleet ANC:n eli Afrikan kansalliskongressin kannattajia. Selvisi että kyseessä oli tietenkin Etelä-Afrikan apartheidin vastainen kokous. Banderolleissa oli joko ANC:n värit tai Martin Luther Kingin kasvot. Totesimme että olemme olleet aktiivisia Suomessa jo jonkin aikaa, sipaisimme oluet ja toivotimme liikkeelle onnea ja menestystä.

Aika on mennyt täällä mukavasti ja kelit ovat olleet varsin mallikelpoiset. Lämpötila on pyörinyt 26 asteen nurkilla ja merivesi jossakin 21 asteessa. Aamurutiinit entiseen malliin: aamukahvit torikahvilassa, vihannekset ja hedelmät torilta ja kotiin koneen ääreen. Lounaat olemme ottaneet joka toinen päivä kotosalla, joka toinen päivä kaupungilla. Illalliset muutaman kerran viikossa keskustassa. Paras fiilis on tullut siitä, että aurinko paistaa ja on ihan oikeasti shortsikelit. Välillä naurattaa, kun paikalliset päivittävät vaatetuksensa almanakan mukaan. Kevytuntuvatakkeja näkyy ja viikonloppuna kun saatiin 30 minuutin sadekuuro, kuului jo monta ”Mon Dieu, talvi tulee” manailua.

Pyydettiin ostamaan vuohenjuustoa. Mitäköhän näistä?

Täällä päättyi viikko sitten Les Regates Royales -purjehduskisa. Ranta oli pullollaan toinen toistaan upeampia puuveneitä. Miehistöt kisasivat herrasmiestyylillä. Tärkeämpää oli hyvä meininki kuin paras aika. Paikalliset ravintolat ovat olleet tyytyväisiä. Kun koronapassilla pääsee mihin vain, ovat asiakkaat tulleet täysimääräisesti takaisin. Hiukan tuntuu olevan myös patoutunutta kysyntää kun katsoo pöytiin tilattujen herkkujen – ja juomien – laatua. Nyt ei olla köyhiä eikä kipeitä.

Hotelleilla on hyvä täyttöaste ja erityisesti luksushotelleissa pyöritään lähellä normitasoa. Läheisessä Saint Paul de Vencen kaupungissa tehtiin elo- ja syyskuussa turistien määrässä kaikkien aikojen ennätys. Ranskalaisia toki suurin osa. Jos ei uutta korona-aaltoa tule, niin palvelusektori toipuu nopeasti.

Les Regates Royales.

Pari reissua on tullut tehtyä. Kävimme yhden päivän Aix-en-Provencessa virkistämässä muistoja ja ostoksilla. Viime viikonloppuna kävimme Toulonin vieressä olevassa Six-Fours-les-Plages -rantakylässä. Siellä yksi yrittäjä järjestää valas- ja delfiinisafareja. Saimme pitkän alustuksen siitä, miten olemme menossa sekä Ranskan että EU:n suojelemaan merireservaattiin. Aluetta valvotaan ilmasta käsin ja vain yrittäjän kaltaiset sertifioidut safarinjärjestäjät saavat liikkua alueella.

Siirryimme kumiveneeseen ja lähdimme etsimään valaita. Jo lähtiessä tiesimme, että ovat siitä ikäviä etsittäviä, että viihtyvät suurimman osan ajasta pinnan alla. Ajelimme aikamoisen matkan eri sektoreilla ja löysimme ensin parven pullonokkadelfiinejä. Veneellä oli tiukat säännöt siitä, ettei parvea saa ahdistaa mutta kun kuljimme rauhallista vauhtia, delfiinien uteliaisuus voitti ja ne tulivat meitä tarkastamaan erittäin läheltä. Aika kookkaita otuksia. Reissun loppupuolella törmäsimme vielä leikkisään parveen raitadelfiinejä, jotka uivat veneen kanssa kilpaa, näyttäen taitojaan. Mukava reissu, hienossa säässä. Kolme tuntia oli vain pitkä aika tähystää merta.

Löytyihän niitä kun aikansa etsimme. Haasteellisia kuvattavia.

Pörssissä on ollut myrskyvaroitus sielläkin. Nousu on kestänyt pitkään ja keskuspankit ovat pumpanneet rahaa järjestelmään enemmän kuin koskaan. Ostohuumassa ovat tiettyjen osakkeiden arvostustasot nousseet ”paikoitellen hivenen haastavalle” tasolle, kuten analyytikko sanansa asetteli.

Kiinan talousjärjestelmää ei taida ymmärtää täysin kukaan. Periaatteessa kaikki on kovin säänneltyä eikä kuplia katsota hyvällä. Nyt kuitenkin nousi pinnalle rakennusjätti Evergrande, joka ei näytä selviävän veloistaan. Eihän tuota velkaa ole kuin 260 miljardia. Työntekijöitäkin on 3,8 miljoonaa. Haastava paikka Kiinan hallitukselle. Jos päästetään nurin, tulee sellaiset sivuaallot, ettei paremmasta väliä. Jos pelastetaan, niin rohkaistaanko uusiin ”too big to fail” -kupliin? Tänään kaupankäynti keskeytettiin ja kiinalaislehtien mukaan yritys myy osan toiminnoistaan toiselle kiinalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle. Kiinassa pitkään työskennelleen ystäväni analyysi tilanteesta oli ”Pyh, Kiinan valtio ei tapa lypsylehmäänsä. Eiköhän siellä tehdä sisäiset siirrot niin, että joku jatkaa”.

Fed lopettelee tukiostojaan ja pitkät korot ovatkin jo reagoineet ilmoitukseen. EKP aloitti elvytyksen myöhemmin ja jatkaa vielä. Yhdysvalloissa käydään vielä demokraattien ja republikaanien kädenvääntöä talouspolitiikasta ja ”velkakaton” lähestyminen antaa republikaaneilla mahdollisuuden jarrutella Bidenin politiikkaa.

Uutisissa taas nähdään harva se päivä joku guru kertomassa, että Harmageddon lähestyy. On aika viedä lehmät ja impyet kellariin. Myy nyt kaikki, osta myöhemmin halvalla takaisin. Kultaharkkomainoksiakin näkyy netissä.

Täytyy myöntää, että omakin salkku on ottanut siipeensä. Olen katsonut taas sijoitussuunnitelmaa ja pitänyt osakepainon lähes entisellään. Tänä vuonna on pörssiosinkoja irronnut mukavasti. Nyt Nordean osinkopäätöksen jälkeen ollaan reilussa 138 000 eurossa ja vielä on jotakin tulossa. Suunnitelma on siis toiminut tänäkin vuonna. If it aint’t broke, don’t fix it.

Ei ole kovin vaikeaa myydä osakkeita, kun kurssilaskulla pelotellaan. Huomattavasti vaikeampaa on päättää koska ostaa niitä takaisin. Klassisesti menetellään niin, että katsotaan kurssien lasku loppusuoralle, myydään kaikki, lasketaan tappiot ja päätetään ettei koskaan enää. Kunnes taas pitkän nousun loppusuoralla on pakko ostaa.

Vivutettujen salkkujen suhteen olisin varovainen, markkinoilla on nyt paljon uusia sijoittajia, joille kunnon kurssiromahdus – edes yksittäisen osakkeen – on uutta. Heiluntaa saatetaan nähdä vielä moneen otteeseen. Optimisti kahlaa nyt kiinnostavien osakkeiden taustoja läpi ja miettii millä hinnalle kyseisen paperin haluaisi ottaa salkkuunsa. Vähävaihtoisissa osakkeissa haluttu hinta saattaa hyvinkin toteutua.

MYYTY

Lundbeck23,95
Tokmanni22,35
Lassila & Tikanoja14,2013,91
Bristol Myers51,59
Pfizer37,44
Duni9,95
Tokmannia ja Lassila & Tikanojaa kevennetty. Bristol Myers, Pfizer ja Duni myyty kokonaan.

OSTETTU

TietoEVRY 28,32 27,46 26,38
Omega Healthcare 27,80 26,90 26,58
Aspo 10,78    
Exel Composites 8,25 8,30 7,70
  7,96 7,75 7,70
Citycon 7,24 7,19  
Sampo 43,13 42,19  
Terveystalo 10,82    
Uponor 22,40    
UPM 30,77    
Metso Outotec 7,75    

Itse näin Exel Compositen tulosvaroituksen mahdollisuutena. Liikevaihto kasvaa ennustettua voimakkaammin mutta raaka-aineiden hinnannousu ja logistiikkakustannukset heikentävät kannattavuutta. Pidin liikevaihdon kasvua erinomaisena uutisena ja ostotoimen ongelmia väliaikaisina, joten olen lisännyt vähitellen omistusta. Aika näyttää ostinko taas aivan liian aikaisin.

Ulkoa kuuluu nyt sellainen jyrinä, että myrskyvaroitus vaikuttaa aiheelliselta. Eiköhän ainakin autosta huuhtoudu pahimmat pölyt pois. Täytynee tarkastaa ikkunaluukut vielä kertaalleen.

Saa nähdä ovatko pörssien myrskyvaroitukset yhtä aiheellisia.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.