Asuntokauppaa ja rankkasateita

Viime blogista on ehtinyt vierähtää 109 päivää. Oikein hävettää moinen leväperäisyys. Pahoittelen. Puolustaudun sillä, että ranskalainen tehokkuus ja kurinalaisuus näyttää tarttuvan. Nyt on nimittäin kulunut 143 päivää siitä kun ostaja (minä) ja myyjä olivat yhtä mieltä siitä, mitä ostetaan (tämä asunto) ja mihin hintaan. Eikä vielä olla lähelläkään maaliviivaa.

Prosessista pystyisi varmaan joskus kirjoittamaan hauskan romaanin, vaikkei välillä ole todellakaan naurattanut. Nyt olen saanut kaksi kertaa arvon notaarit – kummallakin osapuolella on omansa – kiinni siitä, että Jean Pierre luulee että Antoine hoitaa asiaa. Antoine toki tietää varmuudella, että Jean Pierre hoitaa asiaa ja pallo on hänellä. Eilen saatiin liikkeelle vedenpainetodistus. Se, että putkissa on painetta ja vesi kulkee. Suomalaisena moukkana totesin saman jo silloin -143 päivää sitten – avaamalla hanan. Mutta se ”certificate de l’eau” se tarvitaan, totta kai.

Kiersimme nyt myyjän kanssa tilanteen niin, että olen nyt kuitenkin asunnossa, jota olen ostamassa. Vaikka kauppa on kesken. Erittäin kyseenalaista sanoivat kumpikin notaarit yhteen ääneen, kun ilmoitin että ajattelin nyt kuitenkin asua tässä asunnossa. Heillä kun tuntuu prosessi kestävän. Ja myyjä sanoi että totta kai, hän on ollut uskossa että asunto on siirtynyt jo kuukausia sitten joten sehän on toki tyhjä. La responsibilite, l’assurance, les impots ja monta muuta murhetta nähtiin heti pöydällä. Miten sähkömaksut, vesimaksut ja internet -kulut?

Päädyimme ratkaisuun, jossa vuokraan asunnon ja kunhan asia on saatu taputeltua loppuun, niin myyjä hyvittää vuokran. Ratkaisu nähtiin kovin epätavallisena, mutta siihen ei sentään löytynyt enää juridista estettä – ainakaan vielä. Jos oikein tutkisi ohjekirjaa, niin ehkä. Olen nyt ollut täällä Cannesissa viime torstaista.

Viime blogissa maalailin Murphyn lakia, jonka mukaan seuraavaksi alueelle tulee vedenpaisumus (inondation). Olisi kannattanut jättää ennustamatta. Lauantain havahduin siihen että kaupungin kaikki hälytyssireenit huusivat ja alueelle julistettiin hätätila ”Vigilance Rouge”. Ulkona oli tulvariskin ja rankkasateiden takia liikkumiskielto. Viesteissä pyydettiin käyttämään sähköä säästäen, varautumaan vedenjakelun häiriöihin ja jättämään ehdottomasti autolla liikkuminen pois. Sinänsä suurin osa teistä oli suljettu, joten eipä siellä olisi mihinkään päässytkään. Jos olit väärässä paikassa, niin viranomaiset järjestivät noudon ja majoituksen turvallisemmassa paikassa.

Vettä oli tullut torstai-illasta asti kovin rivakasti ja tahti sen kun kiihtyi. Tähän saatiin vielä Korsikasta puhaltava tuuli jollakin 40 metrin sekuntivauhdilla ja soppa oli valmis. Asunto tuli koeponnistettua. Tilanne oli sama kuin olisi vetänyt Käercherin painepesurilla täydellä voimalla 18 tuntia samaan kohtaan. Vettä tuli sisään parvekkeen oven raosta ehkä 5 desiä ja sekin saattoi johtua tottumattoman ongelmista saada ovisysteemi hermeettisesti kiinni. Paikalliset puiset ikkuna- ja ovisuojat ”les volets” olivat tosiaankin tarpeelliset.

Vettä tuli 36 tunnissa saman verran kuin normaalisti kolmessa kuukaudessa. Pelkkä lauantain sademäärä ylitti 350 millimetriä. Siis 35 senttiä.

Hätätila loppui sunnuntaina ja täytyy nostaa kaupungille hattua. Täällä on viimeiset kymmenkunta vuotta varauduttu näihin tulviin ja varmistettu että vesi pääsee kohtuullisesti jatkamaan matkaansa. Palokunta sai noin 4000 hätäpuhelua jotka johtivat 800 hälytystehtävään. Tähän mennessä tulleiden tietojen mukaan neljä ihmistä on menehtynyt koko läänin (Var ja Les Alps Maritimes) alueella. Omaisuus on ottanut kyllä sen verran siipeensä, että vakuutusyhtiöitä ei hymyilytä.

Autokauppiaat saavat myydä uudet autot sukellusveneiksi muuttuneiden tilalle ja rakennuksia korjataan vielä pitkään. Heti eilen olivat ensimmäiset vapaaehtoiset siivoamassa rantoja. Siinä olisi Team Gretan koululakolle vaihtoehto. Jos et mene kouluun, löydämme sinulle sellaista työtä päiväksi, jolla voit vaikuttaa ympäristöösi nopeasti ja näkyvästi.

Kaupan viivästyminen on vaikuttanut myös ”oikean” kotimme tilanteeseen. Olin hommaillut kaikenlaista tavaraa ”Ranskan asunnolle”. Sitä on nyt Suomen asuntomme kaikissa nurkissa. Tällä kertaa sain kiikutettua tänne Ranskaan pari matkalaukullista, jotka myyjä lupasi jättää jo tässä vaiheessa tänne. Notaarit toki nikottelivat. Seuraavalla reissulla tuon taas lisää.

Kotona on lisäksi jouduttu – valitettavasti – taas kuolinpesän selvitystyöhön. Tuntuu välillä, että tavara ei lopu koskaan. Kaikki pitää kuitenkin käydä läpi ja oikein ei viitsisi kaatopaikallekaan ohjata sinänsä ehjää tavaraa. Niin kuin edellisen kuolinpesän selvityksessä opin, niin juurikaan millään käytetyllä tavaralla ei ole mitään arvoa. Ei vaikka olisi aivan priimassa kunnossa. Onneksi on löytynyt tyytyväisiä ottajia internetin eri ryhmistä.

Huomenna tulee suomalainen remonttimies katsomaan mitä ja miten säädämme uuteen asentoon, kun vihdoin omistusoikeus siirtyy. Asunnossa on tehty täysi remontti 10 vuotta sitten ja moni asia on todella hyvin. Lattialämmityskin, jota pidin alkuun turhakkeena, on osoittanut sekä tarpeellisuutensa että toimivuutensa. Muutamat asiat on kuitenkin ratkaistu niin, että kaipaan niihin muutosta. Sisustus on romantista maalaisprovence –tyyliä, jonka kanssa ei aina pohjoismainen funktionaalisuus kohtaa.

Urpo suomalainen kun pitäisi mieluummin keittiötarvikkeet keittiössä, eikä olohuone/ruokasalin massiivisessa vintage –kaapissa. Tai kun Oras on keksinyt vedensekoittajan, niitä olisi syytä käyttää. Grohekin käy. Toki kupariset erilliset hanat ovat niin ajan hengen mukaisia. Tuovathan ne lisäksi jännitystä elämään, kun ei tiedä polttaako itsensä heti vai vasta minuutin päästä. Suihkussa taas noin 25 senttiä syvyydesta on annettu kupariselle suihkulle, joka näyttää siltä, kuin se olisi ollut siinä jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. On uusi ja kovin oli vaikea löytää, sanoi myyjä. Näissä riittää puuhaa, muttei mitään dramaattista.

Yllätysbonuksena tälle hankinnalle tuli se, että sainpa tehtyä sen ennen kuin Antti ja Li saavat hommattua Suomen rajalle valuutanvientikiellon. En oikein ymmärrä vasemmiston järjenjuoksua muutenkaan, mutta nyt on ohjelmassa maasta poistumisvero. Nöyrä hallintoalamainen kun on saattanut työllä ja yrittäjyydellä saada maksettua kulunsa ja on jäänytkin vielä.

Sellainen peli ei vetele, se on verotettava pois – viimeistään Suomen rajalla. Tai voit toki poistua, kunhan asetat pankkitakuun valtion mahdollisille saataville tulevaisuudessa. Ennustan kiihtyvää matkalaukkujen myyntiä, ennen kuin laki tulee voimaan. Osa matkatavaroille, osa omaisuudelle. EU:n vapaalla liikkuvuudella vasemmisto pyyhkii mitä pyyhkii.

Ennen oli mottona, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Onko seuraava lottovoitto se, että pääsi Suomesta ehjin nahoin ja omaisuus mukanaan?

Viime blogin jälkeen olen matkustellut hieman muuallakin, tällä kertaa Italiassa. Siitä ajattelin kirjoittaa ihan erikseen myöhemmin.

Sijoitusrintamalla on tullut säädettyä monenlaista. Kun vakuutuskehikossa tapahtuvaa sijoittamista kohdellaan jatkossa ankarammin, niin olen siirtänyt jonkin verran sijoituksia ns. suoriksi sijoituksiksi. Sen takia tuossa alla olevassa pitkässä listassa on paljon tapahtumia. Sen verran olen myös vuosien varrella oppinut että ostaa ja myydä voi useammassa erässä.

Listasin elokuun alun jälkeen saadut osingotkin. Nyt kun moni yritys on siirtynyt maksamaan osinkoa useamman kerran vuodessa, niin niistäkin kertyi jonkinlainen summa, reilut 15 tuhatta.

Osingot:

  • Omega Healthcare Partners    1200,34
  • Uponor                                             1493,70
  • Harvia                                               1851,55
  • Telia                                                   1466,84
  • Tikkurila                                             916,19
  • Rapala                                                  796,20
  • Citycon                                                5319,44
  • Tesco                                                      379,76
  • iShares Preferred                              370,71
  • Aspo                                                      1731,95

        Yhteensä                                           15 526,68

Salkun liikkeet, pahoittelen tapahtumien määrää. Joku saanee kuitenkin iloa siitä miten huonosti osa kaupoista on ajoitettu…

Myynnit:

  • The Medicines Company               USD 83,93 myyty 25.11. ja ostettu joulukuussa 2017 hintaan USD 27,21! Kiitokset Novartikselle.
  • Orion 22.8.                                         EUR 34,31
  • Kemira 23.10.                                    EUR 13,71
  • Orion 24.10.                                       EUR 36,70
  • Nokia 24.10.                                       EUR 3,77

Ostot:

  • Nordea 13.8.                                     EUR 5,41
  • Harvia 28.8.                                      EUR 6,80
  • Lassila & Tikanoja 28.8.                EUR 13,00
  • Alma Media 30.8.                            EUR 6,30
  • Harvia 30.8.                                       EUR 6,70
  • Aspo 1.9.                                              EUR 7,70
  • Sampo 2.9.                                         EUR 36,00
  • Nordea 2.9.                                        EUR 5,58
  • Alma Media 6.9.                                EUR 6,36
  • Wärtsilä 23.9.                                    EUR 10,05
  • YIT 23.9.                                              EUR 4,87
  • Wärtsilä 26.9.                                    EUR 9,82
  • Sampo 27.9.                                       EUR 36,20
  • Wärtsilä 1.10.                                    EUR 10,02
  • Sampo 4.10.                                       EUR 34,93
  • Tikkurila 9.10.                                   EUR 12,40
  • Sampo 23.10.                                      EUR 35,85
  • Nokian Tyres 23.10.                          EUR 26,86
  • Tikkurila 23.10.                                 EUR 12,66
  • Wärtsilä 25.10.                                  EUR 9,29
  • Citycon 25.10.                                     EUR 9,30
  • Relais Group 28.10.                          EUR 7,40
  • Nokian Tyres 30.10.                         EUR 27,48
  • Enagas 30.10.                                     EUR 20,90
  • Nokian Tyres 1.11.                            EUR 25,50
  • Telefonica 5.11.                                  EUR 6,81
  • Sampo 7.11.                                         EUR 37,06
  • Tallink 12.11.                                       EUR 0,96
  • Nordea 15.11.                                      EUR 6,52
  • Tikkurila 19.11.                                  EUR 13,22
  • Duni Ab 22.11.                                   SEK 122,60
  • Nokian Tyres 25.11.                          EUR 26,36
  • Tikkurila 25.11.                                  EUR 13,10

Tässä vaiheessa on taas syytä korostaa, että en anna sijoitusneuvoja. Kerron mitä olen itse tehnyt ja jokainen tehköön omat ratkaisunsa itse tai yhteistyössä sijoitusneuvojansa kanssa.

Taitaa olla aika keittää iltakahvit ja siirtyä parvekkeelle katselemaan sataman valoja. Naapureihin en ole ehtinyt tutustua, huomannut vain että parkkipaikat ovat vapaana noin 30 sekuntia. Ohi käveli alkuillasta niin näyttävän näköinen daami, ettei tainnut olla menossa katoliseen iltahartauteen. En keksinyt nopeasti mitään nokkelaa sanottavaa. Luultavasti parempi niin.

 

5 kommenttia artikkeliin ”Asuntokauppaa ja rankkasateita

 1. Ollut mielenkiintoista seurata asunnon ostoprosessiasi siellä Cannesissa! Selväksi on tullut, että monia mutkia ollut matkassa 🙂

  Moni taloudellista riippumattomuutta tavoitteleva varmasti miettii, että millaista se elämä on kun sen on saavuttanut. Olisi mukava lukea ajatuksiasi siitä, että mitä siltä kannattaa odottaa.

  Tykkää

 2. Koetan kirjoittaa vähän pidemmin tulevissa blogeissa.

  Lyhyt versio on, että elämä toki muuttuu. Luin ennen työelämästä hyppäämistä useamman kirjan aiheesta. Yksi jäi mieleen, jossa kirjoittaja jaksoi jankata että tekemistä pitää olla ja television (nykyään myös netin) ääreen ei saa jumiutua. Kovin oli oikeassa. Jos ei ole mitään ”to do -listaa” työn alla, niin on helppo heräillä kymmenen pintaan, nauttia aamiainen ja katsoa joku filmi digiboksilta. Sitten päivän pörssiliikkeet, joihin saa helposti menemään 2-3 tuntia. Ja hups, normi työpäivä olisikin jo päättynyt.

  Kavereiden kanssa kannattaa olla hienotunteinen. Ei kannata kovin korostaa sitä että tekee mitä lystää ja milloin lystää. Samoin kannattaa muistaa että jos itselle tulee loistava ajatus jostakin reissusta taikka muusta normityöpäivään sijoittuvasta aktiviteetista. On tietenkin niin, että eivät ehdi, pysty, jaksa osallistua. Helposti tulee vielä kommenttia siitä miten eräät ovat vieraantuneet todellisuudesta.

  Mutta pidempi vastaus joskus myöhemmin 🙂

  Tykkää

 3. Kiitoksia loistavasta kirjoituksesta! Naurahdin asuntokauppa käänteille ja hullutuksille useamman kerran.

  Todella toivon, että jatkat kirjoittamista tiheämmällä tahdilla. Epäilen, että olen noin viikon välein käynyt tarkastamassa oletko kirjoittanut uutta tekstiä.

  Kiitoksia hyvästä blogista!

  Liked by 1 henkilö

 4. Aivan loistava kirjoitus ja oli mukavan oloista lukea.
  Melkein voisi sanoa, astu unelmiin jossa sadutkin voi muuttua todeksi.

  Kiitos hyvästä kirjoituksellisesta luku hetkestä

  Tykkää

 5. Tänään vasta huomasin tämän blogin kun olit vastannut kysymykseen tuolla Sijoituskerhon sivustolla.
  Todella hyviä kirjoituksia ja hauskasti kirjoitettu. Luin kaikki putkeen joten siinä meni pieni tovi…
  Odotan innolla lisää jotain liityin seuraajaksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.