Marras- ja joulukuu on nyt tullut vietettyä Suomessa. Pakkanenkin alkoi paukkua niin lämpömittarissa kuin pörssissäkin. Saksassa DAX –indeksi vuoden alusta yli 8 %:a miinuksella, Jenkeissä Dow Jones pudonnut huipuistaan yli 2 000 pistettä eli 11 %:a. Kiinassa pannaan välillä pörssi kiinni kun kurssit putoavat liian nopeasti.
Öljystä näyttää tulevan hinnaltaan ongelmajätettä ja kaikkien hiilijalanjälkeä pienennetään nyt oikein tosissaan. Hyvä näin. Tarkoittaa sijoittajalle sitä, että yrityksistä nousee aivan uusia menestyjiä ja häviäjiä.
Keskuspankkeja huudetaan vieläkin apuun: Euroopassa EKP jatkaa elvytystä. Jenkeissä on ensimmäinen koron nosto jo tehty ja loppuvuodelle odotetaan 2-3 nostoa lisää. Englannissa mietitään korkoliikkeitä ja punnan arvostustasoa.
Paljon on tapahtunut hyvääkin. Jenkkikuluttaja on taas paremmassa vireessä, USA:n asuntomarkkinoiden murheet väistyneet. Öljyn hinnanlasku jättää rahaa muuhun kulutukseen. Euroopassa Espanja, Italia ja Bulgaria ovat maita, joissa työttömyys on pudonnut vauhdilla. Tällä USD-EUR -kurssilla pitäisi Euroopan vientisektorin pärjätä aikaisempaa huomattavasti paremmin.
Suomesta ei ole hyvää dataa saatu vuosiin. Teollisuuden poistot ovat ylittäneet investoinnit yli kymmenen vuotta. Teollisen tuotannon ja viennin kehitys näyttää negatiivisia lukuja. Nokkapokka yhteiskuntasopimuksesta jatkuu ja parempien aikojen uskotaan saapuvan itsekseen, kunhan jaksetaan odottaa. Näinköhän. Ainahan voi kiristää progressiota, niin kuin tänäkin vuonna.
Lähi-idässä käydään sotaa milloin mistäkin. Terroristit ovat kiihdyttäneet iskujaan eikä Euroopassakaan olla heiltä turvassa. Modernissa yhteiskunnassa on mahdotonta estää muutaman höyrypään toimintaa, siihen ei riitä mikään valvonta. Pakolaisaalto on saanut Schengen –sopimuksen tuomat avoimet rajat todelliselle koetukselle.
Täällä Suomessa pakolaiskeskustelu on jokseenkin aggressiivista, joko olet suvakki sitä tai tätä, tai natsirasisti. Tähän kun lisää talousuutiset, niin masentuminen on varmaa. Pitäisi varmaan lopettaa sosiaalisen median seuraaminen kokonaan. Ensimmäisiä kertoja olenkin jo blokannut muutaman hehkuttajan kaikki julkaisut – kummastakin leiristä.
Presidentin Uuden Vuoden puheessakin otettiin asiaan kantaa. Ihmiset tuntuvat nyt siteeraavan joko ”murhapolttoa” tai ”olemme olleet naiiveja ja maassa maan tavalla” –kohtaa, vakaumuksensa mukaan. Siinä on mediallakin vastuunsa että tapahtumat tulee sekä uutisoitua että lähteet tarkastettua.
Itse tekisin nopeasti ratkaisun, jossa a) joko ammattiyhdistysliike sallii maahantulijoiden palkkaamisen alle minimipalkalla tai b) maksetaan minimipalkka ja valtio maksaa työnantajan kuluista osan. Saapuneesta väestä on nopeasti saatava edes osa johonkin töihin, se on kaikkien etu.
Sekin kannattaisi muistaa ettei ihonväristä pysty toteamaan kenenkään ”pakolais-statusta”. Meillä asuu ennestään noin 200 000 muualta muuttanutta, suurin osa kokee olevansa suomalaisia ja on ”kotoutunut” tänne jo monia vuosia sitten. Pelkästään suomalaisiin perheisiin adoptoituja lapsia löytyy monia tuhansia. Siinä on adoptoidun, Suomessa lähes koko ikänsä asuneen, mukava liikkua kotikaupungissa ja kuulla että ”go home”.
Takaisin pörssiin. Entinen asiakas soitti ja kysyi joko pitäisi myydä kaikki. Se on kysymys johon ei mielestäni löydy oikeaa vastausta. Kysyinkin vastakysymyksen että mihin sijoituksillasi pyrit. Onko jokin tavoitteissasi muuttunut?
Jos uskot ajoituksen onnistumiseen, voi nopealla markkinoilta poistumisella ja ”oikeaan aikaan” palaamisella toki tehdä hyvän tilin. Yöunetkin saattavat sujua paremmin – jos salkun arvonvaihtelut pyörivät unissa. Toisaalta mieleen on jäänyt vanha sanonta ”Timing the market is an expensive hobby”.
Itse olen edelleen selkeässä ylipainossa osakkeissa. Muutama yhtiö on myyty ja tilalle otettu Fortumia, Spondaa ja DAX –etf:ää. Norjalaisen Petroleum Geo Servicen loput heitin vihdoinkin ulos, aikaisemmin tehty kauppa (1/3 osa) meni plussalla, tästä tuli jo selkeästi turskaa.
Savolaisista sanotaan joskus, että keskustelussa vastuu siirtyy kuulijalle. Itse en ole tähän törmännyt – päinvastoin, ovat mukavaa väkeä – ainakin ne, joita olen tavannut. Mutta asiastaan täysin vakuuttuneen ja johonkin sektoriin molemmin käsin tarttuneen sijoitusasiantuntijan puheiden uskominen saattaa käydä kunnolla kukkarolle.
Vastuuta sijoituspäätöksistä ei voi oikein ulkoistaa – täyden valtakirjan antaminenkin on sekin sijoituspäätös. Salkussa muhii vielä yksi isompi murheenkryyni Norjan energiasektorilta ja toinen pienempi. Todettakoon toki, että itsepä niihin ryhdyin, eikä öljynhinnan tällaista romahdusta kovin moni arvannut.
Pian pitäisi saada ensimmäiset koko vuoden tulosraportit ja yhtiökokouksille annettavat esitykset osingoista. Kun oma sijoitusstrategia on osingoilla eläminen, on keväällä jotakin muutakin jännitettävää kuin osakekurssit.
Salkun hevoset ennustetun osingon mukaisessa järjestyksessä:
- Fortum, odotan erinomaista osinkoa nyt, tulevaisuudessa selkeästi pienempää. Kassa pullollaan.
- Metso, kärsii sekä Kiinan ongelmista että raaka-aineiden yleisestä alakulosta. Huoltopuoli antaa tukea.
- Lassila & Tikanoja. Ei pidä paljon ääntä itsestään, defensiivinen ja hyvä osingonmaksaja. Recoil ei paina enää tulosta. Polttoaineen hinnan lasku hyvä asia.
- Atria. Josko Suomen elintarviketeollisuudessakin joku pärjäisi.
- Aktia. Terveessä kunnossa oleva kotimaan pankki.
- Raisio. Hyvä yhtiö, pikkuhiljaa nouseva osinko. Benemilk jokerina. Puuroon riittää raha kaikilla.
- Kemira, paperiteollisuuden kemikaalit ja vedenpuhdistus ok, öljyteollisuus riippana. Akzon paperikemikaalit ostettu.
- Unilever, on toiminut odotusten mukaan jo vuosia. Näitä bränditaloja pitäisi löytää lisää, kohtuullisella hinnalla.
- YIT, eiköhän täällä Suomessakin vielä rakenneta. Venäjällä varmasti pitkä tauko.
- Aspo, osinkoystävällinen talo. Shipping –puoli on pärjannyt hyvin.
- Sponda. Kiinteistösalkkua selkeytetty, osingonmaksukyky kunnossa. Painopisteenä on pääkaupunkiseutu ja Tampere.
- Vodafone, osinkotuotto kunnossa. Defensiivinen.
- Volvo, kärsii Metson tapaan konepuolella. Myös rekka- ja bussipuolen tilaukset pudonneet viime vuodesta.
- Verizon, tuli Vodafonen osinkona. Ostettu hiukan lisää. Hyvä osinkotuotto. Defensiivinen.
- Outotec, olisi saanut jäädä ostamatta. En kyllä tällä hintatasolla myykään. Taas on yt:t takana.
- Rapala, ikuinen yrityskauppa –kandidaatti. Kohtuullinen osinko. Vieläkö nuorista löytyy kalastuksen harrastajia?
- Diageo. Alkoholijätti, bränditalo. Kohtuullinen osinko.
- PKC. Osinkoa tulossa, rohkea yrityskauppa takana. Brasilia rasittaa.
- Tikkurila. Hieno firma, hyvät tuotteet mutta Venäjä on nuijinut tämänkin kasvunäkymät.
- Medtronic. Medical Devices –sektoria, kurssi kehittynyt loistavasti.
Nolla-osinko tulossa seuraavilta: Stockmann, Raiffeisen Bank, Seadrill, Questerre ja Efore.
Nämä säilyvät tarkkailulistalla ja – jos kurssikehitys paranee – ne saatetaan vaihtaa osinkoa maksaviin. Seadrillin suhteen todennäköisempi ennuste on varmaan sijoituksen nollautuminen. Tesco saattaa olla myös nolla-osingolla, saapa nähdä. Eforessa olen ollut mukana niin pitkään, että olisi korkea aika saada omistajillekin arvoa yrityksestä.
Cloetta sulattelee yritysostoja ja pitää taukoa osingonmaksussa, sen kurssikehitys on ollut muuten erinomaista. Sijoitusyhtiön salkusta löytyy lisäksi hiukan Keskoa ja Nordeaa.
Salkun hajautusta on hoidettu ottamalla vajaa puolet osakepainosta iSharesin ETF:illä. Näissä selkeä ylipaino Euroopassa ja erityisesti Saksassa.
Kokonaisuutena salkun odotettu osinkojen määrä on hyvä.
Ranskan maisemia pitäisi taas päästä katsastamaan. Ennen sitä kuitenkin muutaman sijoitusyhtiön vuoden tilinpito kirjanpitäjälle ja osingot maksuun. Eli helmi- maaliskuuhun asti jatkan täällä pakkasen syöttinä.
Sijoitusvuodesta 2016 tulee varmasti vauhdikas. Volatiliteetti eli kurssiheilunta jatkuu ja veikkaan että kiihtyy.Korkopuolen vaihtoehtoja on kuitenkin aika vähän tarjolla.
Ajattelin pitää kielen keskellä suuta ja muistuttaa itselleni että olen sijoittanut valittuihin yrityksiin pitkäksi aikaa ja että omistajan palkkapäivä on osingon maksupäivä.
Erinomainen salkku!
Panen blogin seurantaan.
TykkääTykkää