Ranskan kielikurssi loppui tältä erää ja olen nauttinut taas vajaan kuukauden Suomen säästä. Syksyhän on ollut harvinaisen lämmin mutta viime viikot ovat muistuttaneet tulevasta: märkää, pimeää ja kylmää on luvassa. Aix-en-Provencen opinajo löytyy muuten osoitteesta www.is-aix.com. Sitä voi suositella lämpimästi.
Lupasin kommentoida salkun sisältöä ja sen liikkeitä elo-syyskuun turbulenssissa. Täytyy tunnustaa, että tuollaiset vuoden-kahden elinkustannusten arvon pudotukset muutamassa päivässä ottavat voimille – vaikkei ostaisi tai myisi yhtään mitään. Aloitin osakesijoitukset jo 80-luvun loppupuolella, joten markkinoiden myllerryksissä ei ole sinänsä mitään uutta. Nykyään markkinat vain tuntuvat liikkuvan nopeammin ja kovin synkronoidusti: kansainvälisellä hajautuksella saa vähemmän etuja kuin ennen. Lokakuu ja marraskuu ovat taas olleet hyviä kurssikehitykselle.
Luokittelen itseni osinkosijoittajaksi. Pyrin löytämään kasvavaa osinkovirtaa maksavia yhtiöitä ja pitämään ne pitkään. Työtä helpottaa Suomessa se, että yhtiöillä on nykyään osinkopolitiikka ja ne sekä pyrkivät maksamaan osinkoa että kasvattamaan sitä vuosittain. Reilut kymmenen vuotta sitten tämä ei ollut millään lailla itsestään selvää. Kiitos kehityksestä kuuluu myös aktiivisille pienomistajille ja osakesäästäjille, jotka jaksoivat ottaa asian puheeksi – uudelleen ja uudelleen – yhtiökokouksissa ja niiden ulkopuolella.
Minulla on sijoittamisessa useampi nyrkkisääntö, jotka välillä ovat kirkkaana mielessä ja välillä unohtuvat muun kohinan alle. Yksi on laatuyhtiöihin panostaminen ja se kuuluu kutakuinkin näin:
Osta laadukkaita yhtiöitä, joilla on pitkä historia kasvusta, kannattavuudesta ja tasaisesta tuloskehityksestä. Älä sijoita keskinkertaiseen yhtiöön, jos hyviäkin on saatavilla.
Yhdysvalloissa tämä tarkoittaa sijoittamista yhtiöihin, joilla on vähintään 25 vuoden historia osingon nostosta tai ennallaan pitämisessä. Osinko-Aristokraatit, joilla on tämä historia, ovat ylittäneet S&P 500:sen vuosituoton 2,88 %:lla viimeisten kymmenen vuoden aikana.
Suomessa osinko-aristokraatteja on vaikeampi löytää, yhtiöiden osinkohistoriaa joutuu penkomaan netin tietojen perusteella manuaalisesti. Yhtiöiden yhdistymiset ja erkautumiset kahdeksi yhtiöksi sotkevat lukuja.
Ensi vuoden ennustetun osingon mukaan suurimmat kotimaiset positiot salkussani ovat: Fortum, Metso, Lassila & Tikanoja, Atria, Aktia, Raisio ja Kemira. Ranskassa ollessani ostin myös UPM:ää mutta ahneus voitti ja otin siitä reilun kuukauden omistuksen jälkeen pikavoittona vajaan neljän vuoden osinkoennusteen. Sinänsä on ollut ilo nähdä että Suomen metsäteollisuus on päässyt taas nousevalle tuloskäyrälle.
Toinen nyrkkisääntöni on:
Myy, jos yrityksen tilanne muuttuu pysyvästi huonommaksi.
Huonoista valinnoista on joskus tuskaisen vaikeaa luopua. On helppo vakuuttaa itselleen että vaikeudet ovat tilapäisiä tai että myyt kun olet omillasi. Selkeä indikaatio vaikeuksista on laskeva osinko tai osingon kokonaan maksamatta jättäminen.
Salkussa roikkuu vielä Stockmann ja Sanoma, jotka olisi tuon säännön mukaan pitänyt myydä jo aikoja sitten. Kummankin kurssi tuntuu edelleen alihinnoitellulta, mutta kääntyykö ja koska, onkin jo toinen kysymys. YIT:llä tuli aikoinaan tehtyä hyvä tili edellisen laman jälkeen, nyt saa taas odotella nouseeko ”edullisesti ostettu” koskaan ostohintaan. Outotecin piti olla loistava kaivosteollisuuden helmi, mutta ei tuo ainakaan ole immuuni kaivosteollisuuden investointilamalle.
Ostaminen tuntuukin olevan helpompaa kuin myyminen.
Salkku on hajautettu kansainvälisesti ja varsinkin dollarin kurssinousu on tehnyt hyvää vuoden kokonaistuotolle. Suoria ulkolaisia osakkeita on kymmenkunta. Valta-osa osakepainosta on otettu iSharesin indeksirahasto-osuuksilla. Näillä saa mielestäni helposti ja erittäin kustannustehokkaasti kansainvälistä osakepainoa.
Viime viikkoina olen ostanut hieman lisää Fortumia. Saattaa olla että olen aivan väärässä, eikä sähkön hinta nouse koskaan. Sitä odotellessa pitäisi saada kuitenkin – ainakin muutaman vuoden ajan – erinomainen osinkotuotto. Salkkuun on lisätty myös Spondaa ja Aktiaa. Keskoa ehdin ottaa salkkuun ennen kuin Lähikauppojen osto ilmoitettiin. Lidl painaa kyllä Keskoa ruotuun mutta ei tuo kovin hinnakkaalta nyt vaikuta.
Aikaa on tullut käytettyä sijoitusseminaareissa ja tapaamisissa. Mandatum Life järjesti mielenkiintoisen yritysten hiilijalanjäljen ja tulevaisuuden sijoitusstrategioiden suhdetta pohtivat seminaarin Helsingissä. Sijoitus Invest -messuilla ehdin kuunnella Oriola KD:n, Nordean, Suomisen ja Fortumin esitykset. Lisäksi tuli tavattua Habisol, joka välittää asuntoja Ranskassa ja Fellow Finance, joka on vertaislainauksen pioneereja.
Ehdin piipahtaa myös Sveitsissä kuuntelemassa paikallisten sijoitustalojen näkemyksen Keski-Euroopan ja Yhdysvaltojen osakemarkkinoista. Osakkeille ei sielläkään nähdä todellista vaihtoehtoa. Helsingissä Eforen Capital Markets Day antoi tietoa uuden johdon suunnitelmista ja yhtiön kehityksen painopisteistä. Jokohan Efore tällä kertaa onnistuisi niin että omistajiakin palkitaan?
Ennen vuodenvaihdetta on hyvä käydä salkut läpi ja katsoa onko myyntivoitot ja -tappiot tasapainossa. Samalla kannattaa katsoa rahastojen menestys ja kulurakenne. Itsellä on punaisella merkittynä muutama yhtiö, jotka pitäisi vaihtaa parempiin jos hintataso jostakin syystä nousisi. Teen omia sijoituksiani pääosin vakuutusten kautta, joten osakkeiden osto tai myyntipainetta pelkästään verotuksellisista syistä ei sinänsä ole.
Ikkunasta kun katsoo, tulee mieleen pitäisikö ostaa taas lentolippu Ranskaan, mutta ensin asetun joulunviettoon Suomessa.